Po dymisji Phila Hogana ze stanowiska komisarza UE ds. handlu, do której doszło w środę późnym wieczorem, Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Szanuję decyzję Phila Hogana o dymisji ze stanowiska komisarza UE. Wzywamy teraz irlandzki rząd do szybkiego nominowania nowego kandydata, a Ursulę von der Leyen do zapewnienia dobrego funkcjonowania Komisji Europejskiej. Ludzie słusznie oczekują, że UE będzie w dalszym ciągu sprawnie działać podczas tego kryzysu.

- Proponując kandydata, irlandzki rząd powinien mieć na uwadze, że Ursula von der Leyen zobowiązała się do przewodzenia Komisji zrównoważonej pod względem płci. Nadszedł czas, aby spełnić to zobowiązanie i zaproponować kobietę na przyszłą irlandzką panią komisarz.

Kathleen Van Brempt, rzeczniczka Grupy S&D ds. handlu, powiedziała:

- To była trudna decyzja dla Phila Hogana, ale była ona jedynie słuszna. Ludzie oczekują, że politycy będą świecić przykładem i każdy musi sprostać swojej odpowiedzialności za powstrzymanie rozwoju tej pandemii.

- Z powodu Brexitu, rosnących napięć handlowych z USA i Chinami, pilnej potrzeby reformy WTO oraz epokowego zadania w postaci urzeczywistnienia Zielonego Ładu, potrzebujemy silnej i bezpiecznej ręki u steru handlu, która przeprowadzi Europą przez te burzliwe fale.

- Oczekujemy, że irlandzki rząd zaproponuje nam kompetentną kandydatkę na przyszłą irlandzką panią komisarz.

Zaangażowani europosłowie
Przewodnicząca